Exista leadership in afara contextului de business?

Sigur că da. Leadership-ul provine dintr-un context care nu are legatură cu afacerile sau cu tranzacționalul, ci are legatură cu cuceririle și cu partea belicoasă a societății. Primii lideri au fost conducătorii de armată, care întorcându-se acasă au devenit regi sau împărați.

Pe de altă parte, această agresivitate a fost transferată și e foarte bine suprimată în două domenii ale lumii noastre contemporane: în business și în sport. Avem leadership sportiv, reprezentat de echipe, cluburi, mari sportivi care înving și demonstrează faptul că sunt campioni, și apoi ajung chiar mari antrenori.

De asemenea, avem afaceri dezvoltate care ocupă spații foarte mari în piața planetară de business, care își scot pe “tușă” concurența, și aceia sunt lideri în domeniul lor. Și astfel putem concluziona că există lideri atât în interiorul cît și în exteriorul organizațiilor. Avem leadershipul politic, care spune că un om poate fi ales de membrii comunității în care trăiește ca să le reprezinte interesele. Asta înseamnă că persoana respectivă are o bună înțelegere asupra fenomenului social pe care vrea să îl gestioneze si știe să asculte. Caracteristici cheie ale actului de conducere.

Deci, cu siguranță putem vorbi despre leadership în toate cadrele sociale ale vieții umane, și motivul e foarte simplu: fiind oameni și urând entropia și lucrurile care nu sunt clare, avem nevoie  să conducem și să fim conduși. Foarte puțini dintre noi am ajuns la maturitatea emoțională și mentală încât să ne punem problema cum să trăim o viață autonomă, până la capăt, sută la sută!

Mihai Stănescu – Business & Executive Coach / GM RoCoach

Lasă un răspuns