Tehnologia crește lideri

Tehnologia a schimbat în zilele noastre percepția asupra fiecărui domeniu profesional. A dus la evoluția lor și a celor care activează ca profesioniști în aceste domenii.
Dar, nu toată lumea este dispusă să îmbrățișeze schimbarea și mulți nu percep importanța ei în evoluția carierei sau a companiei lor.
E dificil să ne dăm totuși seama de ce are nevoie fiecare lider pentru a trece mai ușor, sau mai greu, prin schimbare. Schema clasică de adaptare la schimbarea a unui individ subliniază faptul că fiecăruia dintre noi îi este ușor să opună rezistență atunci când i se cere schimbare. Zidul pe care îl construim în fața schimbării se poate adapta la oricare context, chiar și cel al unei companii care se lovește de viteza de evoluție a tehnologiei.

Nici atunci când vine vorba de leadership, lucrurile nu stau diferit. De aici și involuția unor companii de renume, care au refuzat să țină pasul cu tehnologia și s-au încăpățânat să păstreze un algoritm disfuncțional, în ciuda a tot ceea ce începea să se schimbe în jurul lor.

Leadership-ul și schimbarea sunt două chestiuni care se împletesc una cu cealaltă. Problema multor conducători de companii este că aceștia refuză să înțeleagă că cele două concepte nu ar trebui tratate separat. Acestea sunt complementare și un lider, prin natura lui, trebuie să se adapteze constant la schimbarea mediului de afaceri, și nu numai. Atunci când intervine rezistența, apare criza în companie.  Schimbarea este evitată și conducerea consideră că modele clasice pe care și-a construit afacerea pot funcționa în continuare.

Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cel al Nokia. Cota de piață a companiei ajunsese în ultimii ani de existență să scadă enorm datorită refuzului companiei de a se adapta la un nou model de business:  de la 40% la doar 15%. O scădere dramatică ce a dus la achiziționarea companiei de către Microsoft. Același parcurs l-au avut, însă, și cei de la Microsoft, care s-au trezit în fața unor companii precum Apple, care construiau modele noi de business și se îndreptau cu pași repezi către inovație. Tehnologia a câștigat în detrimentul unei ideologii puse frumos pe hârtie, care aplicată, se dovedea a fi învechită.

Datorită tehnologiei, leadership-ul a devenit astăzi ușor de aplicat, fără a scoate prea mult zgomot. Totul se întâmplă online și angajații își pot duce la bun sfârșit cerințele de oriunde s-ar afla. Unui lider îi este facil să gestioneze proiecte și să le finalizeze cu succes fără a-și aduce echipa într-o zonă de ședințe interminabile și neproductive.

În era  4.0, leadership-ul nu mai este despre putere, ci despre influență.

Este o eră a rețelelor de socializare care te aduc mai aproape de oameni și care îți dau libertatea de a schimba mentalități. Astăzi, un lider care nu este prezent pe rețelele de socializare poate influența doar oamenii care îi sunt în subordin în companie, dar un lider activ, poate influența mase.

Exemplu este și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care este urmărit de mai bine de 112 milioane de oameni din întreaga lumea, pe rețeaua de socializare creată de către el. Modelul său de leadership schimbă idei și comportamente. Pune bazele unei noi generații de lideri, care se adaptează ușor schimbării și cresc odată cu dezvoltarea AI-ului sau cu ultimele tehnologii.

Cât despre companiile care refuză schimbarea, întreaga cădere a acestora a pornit de sus. Desigur că este dificil să faci schimbări radicale atunci când modelul tău de business este lăudat și pare că funcționează bine. Dar leadership-ul înseamnă să conduci, să schimbi, nu doar să aperi ce ai deja. Cea mai mare greșeală pe care o pot face liderii este să evite să vadă în afara a ceea ce ei au construit. Să fie, de ce nu, ignoranți.

Nu este simplu să iei o decizie care schimbă total perspectiva a ceea ce ai construit, dar te va scoate atât pe tine cât și compania ta dintr-un impas pe care poate acum nu îl poți observa din cauza lucrurilor care par a merge bine în interior. Cu cât te afunzi mai mult în business-ul tău, cu atât mai ușor poți doborî tot ce ai construit. Deschide ochii, fii atent la schimbare. Este dificil, dar îți poate salva afacerea.

De aici, nu este decât un pas către nevoia de dezvoltare, care te poate ajuta să rămâi în top și să îți gestionezi resursele, adaptându-le la schimbările ce se produc tot mai rapid în jurul tău, datorită tehnologiei. E timpul să treci dincolo de un leadership reactiv, autoritar, la unul consultativ, care pune accent pe colaborare și deschidere. Îndrăznește să schimbi lumea ta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top