Change your enemy

Vorbim de schimbare ca de inamicul nostru principal. Îți povesteam în articolul anterior despre cum un nou stil de management poate schimba gândirea echipei tale. Dar acum, haide să revenim la tine? Cum poți fi tu schimbarea pe care o caută noua generație.
Poate părea simplu, poate fi complicat. Dar asta putem descoperi împreună.

Schimbarea în toate formele sale

De ce zic asta? Pentru că fiecare model de leadership aplicat poate fi diferit de la organizație la organizație sau de la lider la lider.
Noua generație de lideri se construiește acum prin abordarea unor noi perspective și printr-o formă de management mult mai friendly. Aici putem găsi, dacă vrei, punctul comun între organizațiile „mileniale”.
Vei vedea diferența despre care vorbesc în imaginea de mai jos. Fiecare generație are un stil aparte.

Photo: Case Study by Microthink Institute
Exploring Millennial Leadership Development: An Evidence Assessment of Information Communication Technology and Reverse Mentoring Competencies

 

Tu ești principalul „game changer”

Crezi că totul e simplu și tot ce ai învățat până acum se aplică la orice echipă ai ghida. Lucrurile nu stau chiar așa. Îți vorbeam de Andrei și Ioana, cei doi „millenials” care simt că pot schimba lumea cu ideile lor. Pentru ei, modul tradițional de a conduce nu se aplică. Trebuie să fii cu un pas înaintea lor pentru a le insufla un stil de leadership corect, sau chiar contemporan.
Liderii din generația Y sunt cei cărora le pasă de cauze sociale și de mediu. Sunt cei care văd schimbarea în digitalizare, care pot transforma lumea într-un loc mai bun. Stilul lor preferat de conducere e cel prin colaborare, iar comportamentul lor îi duce pe trasee de carieră paralele.
Studiile arată că în 2018, peste 50% din forța de muncă din România, va fi dominată de generația Y. Acesta înseamnă că, dacă nu faci parte din generația Y, va trebui să înveți să ți pasul cu ei.
Un studiu condus de Work Place Trends arată că tot mai mulți „baby-boomers”(n.1946-1964) părăsesc locul de muncă lăsând în urmă generația Y, care se confruntă cu probleme în managerierea unr generații mai în vârstă, pentru care nu au fost pregătiți.

Implicarea poate fi răspunsul cheie

Cu cât îi implici mai mult pe Andrei și Ioana în evoluția companiei tale și în schimbările pe care vrei să le aduci societății sau lumii, cu atât ai mai multe șanse să devii liderul pe care cei din generația Y îl caută.
„Un studiu internațional al Deloitte Global arată că angajații din generația Y (1980 – 1995) sunt primii la plecat din companie dacă găsesc un loc de muncă mai bun. Ceea ce înseamnă că firmele sunt nevoite să își schimbe modelul prin care urmăresc să câștige loialitatea generației Y. Conform studiului, 44% dintre reprezentanții generației Y susțin că, dacă ar avea ocazia, și-ar părăsi actualii angajatori în următorii doi ani. Procentul celor care și-ar părăsi angajatorul curent ajunge la 66% dacă perioada de timp este extinsă până în 2020. Rezultatele studiului au la bază aproximativ 7.700 de respondenți aparținând generației Y din 29 de țări, în perioada septembrie – octombrie 2015.” (Business Cover, 2016)
În concluzie, ne rămâne doar să începem prin schimbarea noastră. Atunci când noi vom conștientiza cât de mult contează implicarea în societate și construirea unui model de lider modern, prezent și prietenos, vom reuși să le insuflăm tinerilor stabilitate și dorința de statornicie.
Tehnologia se schimbă, ideile se schimbă, dar și tu te poți schimba și poți deveni liderul care îi ține aproape pe cei mai buni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top